Субота, 27.04.2024, 23:50
Сайт вчителя фізичної культури
Сукравцева В.О

 
Меню сайту

Категорії розділу
Нормативні документи [2]
Здорове харчування [2]
Книги з фізичної культури [3]
Статті присвячені веденню здорового способу життя [4]
Методичні розробки [3]

Модулі

Корисна інформація

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Файли » Корисна інформація » Методичні розробки

Спортивно - виховний захід "Здорове харчування"
[ Викачати з сервера (2.11 Mb) ] 31.05.2015, 09:17

Повний текст заходу та наочність знаходиться у файлі архиві

І Теоретична частина

Основні факти – Чому потрібно їсти здорову їжу?
Від першого року життя і до юності діти ростуть в середньому 7см. у рік. У процесі росту кістки та м’язи потребують відповідного харчування для того, щоб використати увесь свій потенціал. Діти, які активно займаються спортом та збалансовано харчуються, показують кращі результати та краще концентруються у школі, у спорті та вдома. Здорове харчування має важливе значення для всіх, особливо дітей, тому що воно:
• Допомагає підтримувати нормальну вагу тіла. 80 % ймовірності того, що дитина, яка страждає від зайвої ваги, у віці між 10 та 13 роками, страждатиме від ожиріння у дорослому віці. Здорове харчування та фізичні вправи знижують ймовірність зайвої ваги та захищають здоров’я дитини від багатьох загроз, наприклад, від серцевих захворювань, астми та діабету 2-го типу.
• Допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань. Їжа з високим вмістом насичених жирів підвищує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту. Вона є причиною приблизно 31% випадків ішемічної хвороби серця і 11% інсультів у всьому світі.
• Сприяє розумовому розвитку та навчанню. Молочні продукти, свіжі фрукти, зеленолисті овочі, риба, горіхи та нежирне м'ясо покращують роботу мозку та розумовий розвиток. Систематичне споживання води також наповнює дитину енергією та підвищує рівень уваги.
• Сприяє розвитку опорно-рухового апарату. Вживання кальцію також дуже важливе для опорно-рухового апарату підлітка, щоб повною мірою розвивати його і запобігти остеопорозу в подальшому житті.
• Сприяє розвитку м’язів. Споживання заліза має важливе значення для нарощування м'язової маси. Зеленолисті овочі, такі як шпинат, капуста та броколі є відмінним джерелом заліза.

Основи здорового харчування
1. Дай п'ять! Їжте 5 порцій фруктів і овочів на день.
Попросіть групу розповісти про свої улюблені фрукти і овочі та розкажіть їм про "Легкий шлях до 5 порцій в день» (див. нижче).
2. Основа харчування – продукти, які містять вуглеводи. Щонайменше половина калорій в раціоні повинна отримуватися із багатих вуглеводами продуктів харчування, тому варто включати принаймні один із таких продуктів при кожному прийомі їжі. Запитайте групу, що кожен з них їв на вечерю вчора, і звідки вони отримали вуглеводи - заохочуючи їх споживати коричневий рис, хліб з цілісного зерна, макарони з цільного зерна є хорошим способом отримати більше клітковини.
3. Занадто багато насичених жирів шкодять здоров'ю. Вживання великої кількості продуктів, які містять насичені жири (майже всі тваринні жири) шкідливо для вашого організму. Погляньте на віконце "Чи знаєте Ви?" про шкідливі і корисні жири, і запитайте групу про їх улюблені страви. Спробуйте визначити, чи ці продукти містять в основному "корисні" чи "шкідливі" жири. Вкажіть альтернативи улюбленим продуктам, які містять багато насичених жирів.
4. Не пропускайте сніданок! Після нічного сну, рівень енергії низький, тому важливо поснідати. Запитайте групу, що вони їли на сніданок до початку заняття і подивіться, скільки людей снідало та що вони їли – порадьте вживати каші зі знежиреним молоком, фрукти або йогурт або хліб з непросіяної муки.

Сприяння розвитку в молодих людей звички правильно харчуватися
Всю їжу, яку ми споживаємо можна поділити на п’ять груп:
1. Фрукти та овочі є важливим джерелом вітамінів і мінералів. Радять з’їдати принаймні п'ять порцій фруктів і овочів на день. Це знижує ризик серцевих захворювань, інсульту і деяких видів раку. П'ять порцій – це не так складно, як здається на перший погляд
2. Харчові продукти, що містять вуглеводи, такі як рис, макарони, хліб і картопля є важливою частиною здорового харчування. Вони є хорошим джерелом енергії та основним джерелом ряду поживних речовин в нашому раціоні. Продукти, що містять вуглеводи, - це паливо для вашого організму. Якщо є можливість, то краще обирати хліб із муки цільномолотого зерна, оскільки він містить більше клітковини і, зазвичай, більше вітамінів та мінеральних речовин, ніж білий хліб.
3. М'ясо, риба, яйця і боби є хорошим джерелом білка, який необхідний для росту і відновлення організму. Вони також є добрим джерелом ряду вітамінів і мінералів. Близько 15% усіх калорій, які ми їмо щодня, повинні бути отримані з білка. М'ясо є хорошим джерелом білка, вітамінів і мінералів, таких як залізо, цинк і вітаміни групи В. Щоб скоротити споживання жирів, при можливості, намагайтеся їсти пісне м'ясо і птицю без шкіри. Смажте м'ясо на відкритому вогні (м'ясо-гриль), а не у сковорідці на олії. Риба – це ще одне важливе джерело протеїну, вона також містить багато вітамінів і мінералів. Жирна риба особливо багата на жирні кислоти омега-3, які є корисними жирами.
Яйця і зернобобові культури (в тому числі боби, горіхи та насіння) також є важливими джерелами білка. Горіхи багаті клітковиною і є хорошою альтернативою легких закусок з високим вмістом насичених жирів. І все ж вони мають високий рівень жиру, тому їжте їх в помірних кількостях.
4. Молоко та молочні продукти, такі як сир і йогурт є хорошим джерелом білка. Вони також містять кальцій, який допомагає зберегти ваші кістки здоровими і відіграє важливу роль у зниженні ризику ламких і крихких кісток в подальшому житті. Однак, багато молочних продуктів мають високий вміст насичених жирів. Для того щоб молочні продукти приносили користь для здоров'я, вживайте маложирні продукти.
5. Жири та цукор: Жири та цукор є добрим джерелом енергії для організму, але, коли ми їмо їх занадто багато, тоді ми споживаємо більше енергії, ніж спалюємо, і це змушує нас набирати вагу. Цукор міститься природнім шляхом у таких продуктах як фрукти і молоко. Споживання такого цукру не потрібно скорочувати. Цукор також додається до багатьох продуктів харчування та напоїв, таких як газовані напої, торти, печиво, шоколад, борошняні кондитерські вироби, морозиво і варення. Більшості з нас необхідно скоротити споживання харчових продуктів з додаванням цукру.
6. Остерігайтеся шкідливої їжі. Шкідлива їжа – це термін, який використовується для позначення будь-якої їжі, яка вважається нездоровою і має низьку поживну цінність. Шкідлива їжа є відносно дешевою для виготовлення, зручною для споживання і дуже ароматною через високий вміст жирів, солі або цукру. Вона також має дуже високий вміст калорій і може призвести до ожиріння.

Корисний фаст - фуд:
Не весь фаст-фуд є шкідливим! Якщо Ви харчуєтеся у ресторанах швидкого харчування дотримуйтесь наступних вказівок:
• Обирайте продукти, які смажаться на відкритому вогні, а не на сковорідці - завжди уникайте їжу, смажену у фритюрі.
• Уважно читайте меню у ресторанах швидкої їжі – такі слова, як "хрусткий" часто означають «смажений у фритюрі» та «жирний»!
• Обирайте печену, а не смажену картоплю, не додавайте до неї масла і сиру.
• Не додавайте додаткового сиру або соусу до гамбургерів, чіпсів або запєканки (печений польський багет).
• Уникайте страв з високим вмістом насичених жирів, таких як смажена курка, сосиски і шаурма.
• Кондитерські страви – дуже жирні, особливо якщо вони слойоні. Уникайте продуктів, загорнутих в тісто, таких як пироги.
• Любите бутерброди або запєканку? Обирайте ті, які не містять багато майонезу, або багато шарів, і вибирайте наповнення з низьким вмістом жиру, такі як домашній сир або тунець, а не сир або бекон.
• У салат-барі, уникайте салатів із заправкою, обирайте свіжі овочі, нарізане смажене м'ясо і птицю (а не термічно оброблене м'ясо з високим вмістом солі/жирів, як, наприклад, салямі) та овочі без соусів.
Відновлення водного балансу
Вода є однією з найважливіших поживних речовин! Вона покращує фізичну і психічну продуктивність і допомагає захистити організм від хронічних захворювань. Вода також
має позитивний вплив на гігієну порожнини рота і здоров'я шкіри. Діти повинні випивати не менше 1 літра рідини на день (приблизно 5-6 склянок) бажано води або навіть газованої
вода з додаванням натурального фруктового соку, якщо це допоможе поліпшити споживання. Дорослі повинні випивати 1-2 літри на день (близько 6-8 склянок). Якщо погода дуже спекотна або після виконання великої кількості вправ, і діти, і дорослі повинні пити ще більше, щоб запобігти зневодненню.

 

Категорія: Методичні розробки | Додав: cypress
Переглядів: 761 | Завантажень: 21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту
  • Сайт Червонопільської школи
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials

  • Сукравцев В.О © 2024